28 Temmuz 2008 Pazartesi

sartr ve selmixanim yaqub

1968-ci ilin Paris baharindan duz qirx il otur. qirx il bundan evvel paris kucelerinde qurulmush barrikadalarda ozunden qirx yash cavan telebelerle yanashi 63 yashli Sartr da var idi.
2008-ci ilde azerbaycan telebeleri barrikada qurmurlar ve eger barrikada qursaydilar bele her hansi bir ozune ziyali deyen azerbaycanli, meselen el ashigi zelimxan yaqub hec vaxt hemin barrikadada olmayacaqdi. Bu selmixanim yaqubla Sartrin ferqi deyil, bu azerbaycan ile Fransanin ferqidir.
Sorbonna universitetinin telebelerini kucelere cixaran ideyalar ve entuziazm BDU telebelerinde hec vaxt olmayib. Yeri gelmishken, 1968-ci il telebe qiyaminin shuarlarindan biri mehz bele idi:” inqilabi qalstukla elemirler”. BDU dunyanin hemin o unikal universitetidir ki 18-20 yashli telebeler qara kostyum ve qalstukda, qizlar dikdaban ayaqqabida dersde gelirler. Maraqlidi, azadliq bezen cox xirda sheylerden bashlayir ve cox xirda sheylere fikir vermeyende de itirilir. “biz lazimsiz sheyleri daha cesaretle isteyirik, neinki vacib olanlari. Ona gore de lazimsiz sheylerden imtina etmeye bashlayanda vacib olanlardan da imtina etmeye bashlayiriq”—Xofferin geldiyi neticelerden biri de budur.
Sartr o adam idi ki de Qoll onun haqqinda demishdi:” Sartra toxunmayin, o Fransanin vicdanidir.” selmixanim yaqub ve ya ozune ziyali deyen hansisa bir azerbaycanli haqda neinki president, adi bir azrbaycanli da bunu deye bilermi? Eksine , selmixanim yaqub ozu meselen bele bir fraza fikirleshe biler:” prezidente toxunmayin, azerbaycan onundur.” Qarshisina bir stekan cay qoyub agac kolgsine uzanaraq Dede Elesgerin yaniq shekilde qizlara yazdigi bayatilari ezberden demekle, heyder eliyev haqda poemalar yazmaqla ozune ev eshik duzeltmish, mashin almish, parlamentde yer dilenmish birisi ile barrikadada dayanan 63 yashli Sartri muqayise etmek ve her ikisine de ziyali demekden daha insafsiz ne dushunmek olar ki.
Azerbaycanda da Sartr dogulurmu? Dogulur, amma o Sartr ola bilmir. Azerbaycandaki Sartri ushaq vaxtindan kuceye futbol oynamaga gonderirler, mektebde muellim tuturlar ki ingilis dilinden hazirlashdirsin, universitete girende 5 kostyum , 7 qalstuk alirlar, diplom alan kimi bashiahsagi bir qiz tapib “Lacinim” shadliq evinde toy vurdururlar, toydan 9 ay sonra Sartrin ushagi olmasa mehlede pis baxirlar, elinde kitab gorende soz atirlar—bir sozle uzagi 25 yahsina catanda Sartrdan abbaseli duzeldirler ve belelikle heyat davam edir.
Azerbaycanda Sartr olmaq Aqshin demishken “Janna d’Arkla emishmek qeder aglasigmazdir” . Azerbaycanda en yaxshisi selmixanim yaqub olmaqdir, bir shertle ki bacarasan.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

DƏYYUS

Utanıb çəkinmədən heç bir abır həya etmədən millətin agır günündə qız-gəlinlərimizin erməni
əsarətində inlədiyi bir vaxtda özündən razı halda "Ürəyimdə heç bir arzu qalmayib"Allahdan nə arzulamışamsa hamısı yerinə yetib deyən xalq şairi ZƏLİMXAN YAQUBA


Lopabıg lopa papaq :)))))))))))))))
özü boyda QURUMSAQ
nə ar bilir nə namus
YEKAQARIN BU DƏYYUS
abır həyanı atıb
bütün "arzuya çatıb"
SİNƏSİNDƏ ORDENİ
QARDAS BİLİR QURQENİ
ONUNÇÜN BALDİR HƏYAT
DEPUTATDİR DEPUTAT
NƏ dincəlir nə doyur
Sazda da çalib oxuyur :))))))))))))))
hazır çörəyim duzum
qalmayibdi bir arzum
Çinə qədər getmisəm
istəyimə yetmisəm
HEYDƏR BABA CANİMDİR
ÜRƏYİMDİR QANİMDİR
O BİR ODDUR ATƏSDİR
BASİM ÜSTDƏ GÜNƏSDİR
O YOXDUR-İLHAM Kİ VAR!
O BİZİ GƏLƏCƏYƏ
İNAM İLƏ APARİR

NƏ OLSUN Kİ QARABAGGGGGGG
GEDİB ƏLDƏN MƏnə NƏ?
ERMəni divan tutur
neçə qiza gəlinə
nə olsun ki BORCALİ
viran qalib soyulub
BU torpaq bu məmmləkət
qumarlara qoyulub
nə olsun ki MEHRİBANLAR
bu xalqi bu milləti
FƏlakətə sürüyür
nə olsun ki ərənlər
zindanlarda çürüyür
nə olsun ki bu xalqin
ləkələnib namusu
ay mənim qan qardasim
də nəyinə gərəkdir
bütün bunlar DƏYYUUSUNNNNNNNNN?!
Təki bol olsun onun
pulu mali dovləti
artıb coxalsin təki
evindəki sərvəti

Onun nəyinə gərək
millətin oqlu acdir
çadirlarda körpələr
bir tikəyə möhtacdir
nəyinə gərək onun
millətin rəngi solub
VƏTƏN OQLU ÇÖRƏKÇÜN
CİLAYİ VƏTƏN OLUB
TƏKİ PARLASİN ONUN
SİNƏSİNDƏKİ ORDENİ
RAZİDİR MİLYON KƏRƏ
QARDAS BİLSİN ÖZÜNÜ
VARTAN OQLU QURQENƏ
RAZİDİR BU MƏMLƏKƏTTTTTTTTTTTTTTTTTTT
QAN AQLAYA QAN QUSAAAAAAAAAA
AY MƏNİM HƏMVƏTƏNİMMMMM
NƏ DEYƏSƏN BELƏ BİR
LOPABİG LOPA PAPAQ
ÖZÜ BOYDA QURUMSAQQQQQQQQQQQQQQQ
DƏYYYUSSSSSSSS OGLU DƏYYYUSAAAA

baki oktyabr 2003 cü il