28 Temmuz 2008 Pazartesi

bizim genclik

“shirin bir kederle 26 il evvel yazdigim sherleri oxudum. Allaha cox shukur ki 26 il evvelki kimi yene de ushaq kimiyem. Hebsxana meni yuxudan, ishtahdan , saglamliqdan mehrum etdi. Amma menim optimizmimden, insanlara inamimdan bir damci da qopara bilmedi.”
Bu sozleri Nazim Hikmet 26 il kecmishe baxaraq Bursa hebsxanasindan yazib.
“dirilik suyu axtarishinda men yariyolda siradan cixdim”
Bu sozu yetmishinci illerde oz memuarlarini neshr etdirdiyi kitabinda, bir vaxtlar Moskvada Nazimle telebe ve ideya yoldashi olmush, hebse dushub cixandan sonra meslekini deyishib dovlet kapitalizmini teriflemish Shovket Sureyya Aydemir Nazime deyirdi.
Oz gencliyini curbecur xatirlamaq olar…
Kecen il bu vaxt Memmed Suleymanov da “gundelik Azerbaycan”da Brodsikden sitat getirmishdi:
Pencere onunde gencliyimi yadima saliram
Herden gulumseyirem, herden de tupururem.
Maraqlidi, goresen biz oz gencliyimiz haqda dushunerken neyi xatirlayacagiq? Ucuz qiymete doner aldigimiz turk kafelerini? Milletci shovinist oldugumuz zamanlari? Allaha ibadetle kecirdiyimiz ramazan ayini? Qohumlarin toyunda Vusal Eliyevin mahnilarina qol qaldirib suzmeyimizi? Yoxsa CV gonderdiyimiz, yaxshi maash veren xarici firmalarin mail adreslerini?
Hetta fashistler de istehza ile deyirdiler ki” 20 yashinda socialist olmayan adamin ureyi yoxdur”. Indi adam alman fashist genclerine de hesedle baxir—hec olmasa onlarin pis yaxshi eqidesi var idi ve adamlar bu eqide yolunda olume getmeyi bacardilar, en azi buna gore onlara hormet etmemek olmur. Azerbaycanda ise socialist sozunun menasini bilen yoxdur ve bir cox azerbaycanlilar ele bilirler ki Lenin hele de sagdir. Sozsuz ki Lenin hele de sagdir, amma azerbaycanlilar bilen menada yox.
Cox maraqlidir, goresen BDU telebeleri qocalanda oz gencliklerinden neyi yada salacaqlar? 22 yashli oglan gece eve gelmemek ucun atasindan icaze alirsa, 20 yashli qiz bazar gunu sevgilisi ile gorushmek ucun elli hoqqadan cixib evden bayira cixmaga gore atasina, anasina ve qardashina vizasina mohur vurdurursa, 18 yashli Celilabadli oglan “esgerlik insan omrunun en gozel cagidir” sozlerini deyirse xatirlamaga hec ne qalmir. Cavan oglan oz sevgilisine riyakarliq ve Royanin mahnilerindan, qiz da xalasi qizinin dunen dogdugu ushagin anasina cox oxshadigindan danishib parkda el ele tutub (ele bil baba nevesi ile gezmeye cixib) gezirse xatirlamasan yaxshidir. Gozel bir insan ise deyirdi ki “cavan oglan elini sevdiyi qizin ayaqlarinin arasina atar da, daha ona eliaga vahidin qezellerini oxumaz ki” . bizde tersinedir.
Ona gore de bizim cavanlar Nazim Hikmetin Bursada hebsxanada oldugu yasha catanda Caneli Ekberova qulaq asirlar. Heyatlarinin en shirin xatiresi olan eliaga vahidin qezellerini parkda xirdaladiqlari gunlerini yada salirlar. Ahmet Kayanin bir mahnisi da ele bu cur bashlayir:”bize kalan…”

Hiç yorum yok: