28 Temmuz 2008 Pazartesi

bermuda

Veten mene ogul dese ne derdim

Alver edib bazarlarda gezerdim

(herbi vetenperverlik movzusunda olan sherlerden)

Azerbaycanin genc solculari Bermudada rok parti kecirir. Shukur allahin birliyine, bu gunu de gorduk.

Yer pis secilib, Bermuda--- demeli geri qayitmaq ehtimalin kifayet qeder azdir. Iyunun 14-de azerbaycan polisleri subut etdiler ki hetta alaturka kimi adama yuxu getiren, adindan mugamat ve qezel qoxusu gelen bir yeri de Alfred Hickok ucun ideal veziyyete getire bilerler. O ki qaldi Bermuda ola, onda her shey evvelden hazirdi.

Solcu sozu haqda fikirlerimi demek istemirem, yahooqrup da ozune gore ictimai yer hesab olunur, demeli yeri deyil.

Azerbaycan xalqinin deyerli ovladi Emin Milli Sovet Sosializmi haqda danishacaq. Adini solcu qoyasan, hansisa bir liberali getirib SSRI kimi dovleti ona soyduresen—bunun adini hele tapa bilmemishem. Eger sol ideologiyadan az-cox bashin cixirsa, bir –iki kitab oxumusansa, onda ozun Sovet Sosializmi haqda danish—danishmaga da ele bundan bashla ki Bakidaki binalarin 95%-ni hemin o menfur totaliotar dovlet tikib. Yox, eger o sozleri deyib ozunu camaatin gozunden salmaga cesaretin catmirsa, onda get ozune yaxshi bozbash bishiren arvad al, bashini ashagi sal, aileni saxla, daha sen hara, sol hara? Umumiyyetle parti kecirmek evezine kitab oxumaq lazim idi--- oxumaq ise hemishe kifayet qeder cetin ish olub.

Partinin teshkilatcilari Avropadan qrant alan ve hele sol haqqinda bir dene olsun kitab oxumayan (teeccublu deyil—tarixci eli hesenov da Che Geverani tanimirdi) hansisa iki neferden ibaret saf eqideli gencdir. Her il 1 May numayishlerinde bu saf eqideli balalar o qeder doyulurler ki gelen ilin mayina qeder yorgan- doshekden durmurlar.

Avropaya yaltaqlananlar, turkiyeye aftafa dashiyanlar SSRI-ni soymeye yaxshi behane tapiblar. Maraqlidi, demokratik solcular ve liberallar parti kecirirler, seminar teshkil edirler, SSRI haqda ise kommunistler yox, emin milli danishir. Niye? Belke azerbaycanda communist yoxdu? Var, amma partinin meqsedi SSRIni soymek oldugundan esas rolu emin milli oynamalidir. Hemishe bolsheviklerle bashqa partiyalar arasinda olan bashlica ferq bolsheviklerin intellectual bazasi olub. Savadsiz, intellectual zeif adam communist ola bilmez---- en yaxshi halda solcu ola biler. Yaxshi sozdu, solcu…

Liberallarin min dene erkin qedirlisinin, emin millisinin cavabini vermeye tekce 18 yashli F. Bakunin besdi—amma ona soz vermek parti teshkilatcilarina serf elemir—ters kimi F. stalinistdi. Avropadan maliyyeleshen bele partilerin bir meqsedi var--- SSRIni ve kommunsit ideologiyasini gozden salmaq.

SSRI-ni ve Stalini sevirik, eqidemiz partilerden partilere deyishmir, yeqin ki kommunizme regbetini saxlayan adamlardan hec biri SSRI-ni lekelemek meqsedile kecirilen bele tedbirlere qatilmayacaq.

Parti ishtirakcilarina ise ikinci alaturka arzulayiram. Cunki bu defe neinki alaturkaya, lap osvensime de layiqdiler.

Hiç yorum yok: