28 Temmuz 2008 Pazartesi

islam ve mentalitet

Islam ve mentalitet
Ne qeder aglagelmez olsa da islam dini azerbaycan mentalitetinden daha proqressivdir.
Bir nece misal verirem (maraqli sheylerden misal verirem ki feyziyab olasiz) ve her ikisine nifret etdiyim bu anlayishlari muqayise edirem:
Islam dinine gore kishi ve qadin nigaha girdikden sonra serbest shekilde istedikleri kimi cinsi elaqede ola bilerler. O cumleden oral seksle de meshgul ola bilerler ve islama gore burada hec bir pis shey yoxdur. Azerbaycanda oral seksle meshgul olan kishiye “dilvuran” deyirler ve bu son on ilin en agir soyushlerinden hesab olunur.
Islam huququna gore cinsi elaqenin zina hesab olunmasi ucun kishinin cinsi orqani qadina onden daxil olmalidir. Yeni anal seksle meshgul olmaq zina hesab edilmir ve buna gore ceza verilmir. Azerbaycanda “girdi—qurtardi” prinsipi quvvededir. Ferqi yoxdur, ister anal seks olsun, ister de adi seks, her iki halda calish ele kecme.
Yene de islam huququna gore zina ederken yaxalanmish kishi ve qadinin gunahinin subut edilmesi ucun dord shahid getirilmelidir. Azerbaycanda qiz oglanin uzune gulumsese onun haqqinda hansi sozun ishledildiyini demeye ehtyac yoxdur.
Islam huququna gore qadini zorla evlendirmeye hec kimin ixtiyari yoxdu. Azerbaycanda neinki qizi istedikleri adama ere verirler, hetta oglani da istedikleri kimi evlendirirler. Tofiqe “olsem seninem, qalsam qara torpagin” deye mesajlar yazan Gulnare bir de xeber tutur ki Novosibirsk bazarinda goyerti satmaqdan goy sogana oxshayan bir oglan , daha dogrusu 35 yashli kishi toy gecesi onun yatagina atilir.
Islama gore kishi evleneceyi qadini nishanlanmamishdan evvel gore ve onunla sohbet ede biler. Azerbaycanda oglana qizin sheklini gosterir, qiza da deyirler ki evi var, mashini var, daha ne isteyirsen, bir az yashi kecib de, ne olar ki, kishi qadindan yashli olmalidir.
Islamda qizin toy gecesi bakire olub olmamasi hec bir rol oynamir, qiz ushaq vaxti zedelene, anadangelme qusurlu dogula ve saire hallar ola biler. Azerbaycanda toy gecesi camaat sebirsizlikle yataq otagindan gelen xeberi gozleyir ki bundan daha iyrenc bir adet tesevvur etmek mumkun deyil.
Ardi var

Hiç yorum yok: